Hintaopas

Suosittu airfryer löytyy yhä useammasta kodista – Näin vertailet eri malleja

Ensimmäiset airfryerit eli kiertoilmakypsentimet olivat isoja hittejä Suomen kodinkonemarkkinoilla. Sittemmin tarjolle on tullut paljon vaihtoehtoja eri valmistajilta, mutta suosio ei ole laskenut, päinvastoin.

– Airfryer-laitteiden kysyntä on koko ajan kasvamaan päin. Mallisto on kasvanut hurjasti. Meillä oli valikoimissamme vuosi sitten vain kymmenkunta mallia, nyt tuotteita on yli 20 erilaista. Se kertoo, että airfryerit ovat tulleet jäädäkseen, Euronicsin tuotelinjapäällikkö Kimmo Aaltonen kertoo.

Airfryerit ovat suosittuja Aaltosen mukaan etenkin siksi, että ne ovat syrjäyttäneet muita koneita suomalaisten keittiöissä.

– Toinen syy on kohonnut sähkön hinta. Airfryerin käyttö tulee edullisemmaksi kuin uunin lämmittäminen, etenkin kun moni käyttää airfryeria useita kertoja viikossa ja korvaa sillä uunin lämmittämisen.

Yhdellä airfryerin käyttökerralla voi säästää jopa kymmeniä senttejä. Jos laitetta käytetään useita kertoja viikossa, vuotuinen säästö on kymmeniä euroja. Paljon on kiinni siitä, millaiseen uuniin verrataan ja kuinka isoja määriä ruokaa valmistetaan.

– Airfryer on pienoiskoossa oleva kiertoilmauuni. Niiden toimintaperiaate on hyvin samanlainen. Siksi airfryer on nopea ja energiataloudellinen, Aaltonen sanoo.

Vertaile markkinoilla olevia airfryer-malleja.

Näin airfryer eroaa uunista

Airfryer-laitteen tilavuus on selvästi uunia pienempi eli siihen mahtuu vähemmän ruokaa kerralla. Toisaalta harva käyttää perinteisen uunin koko tilavuutta hyväkseen. Usein uunissa kypsennetään verrattain pieniä määriä ruokaa kerralla. Siinä missä uunin tilavuus on 50–75 litraa, airfryerin tilavuus on normaalisti noin viisi litraa.

Vertaile suurimpia airfryer-malleja.

– Airfryerilla esilämmitysvaihe on huomattavasti lyhyempi kuin normaalissa uunissa. Koska tilavuus on pienempi, esimerkiksi broilerin valmistaminen on selvästi nopeampaa kuin perinteisessä uunissa, Kimmo Aaltonen kertoo.

Airfryer säästää rahan lisäksi aikaa. Yhden ruokalajin valmistaminen sujuu airfryerilla noin 10–30 minuuttia nopeammin kuin uunilla.

– Monen ruokalajin voi kypsentää airfryerilla 15–20 minuutissa, kun uunissa se veisi jopa 45 minuuttia. Nopeus perustuu lämmitettävän tilan pieneen kokoon. Uunissa lämmitetään paljon hukkatilaa. Tästä huolimatta airfryerilla voi valmistaa useamman henkilön ruuat kerralla.

Airfryer soveltuu lähes kaikille ruuille

Airfryer on varsin monikäyttöinen laite, sillä se soveltuu sekä lihalle, kalalle että kasviksille ja juureksille. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi leivontaan. Markkinoilta löytyy myös malleja, joissa on sisällä kaksi erillistä laatikkoa. Tällöin airfryerilla voi kypsentää kahta eri ruokalajia samaan aikaan. Laite pitää ruuan lämpimänä jonkin aikaa.

Käytön myötä arifryerin käyttö monipuolistuu, kun käyttäjä oppii, kuinka monta minuuttia kypsentämistä tarvitaan eri kypsyysasteille. Tässä auttavat myös erilaiset automaattiohjelmat, joita löytyy hieman kalliimman hintaluokan airfryer-malleista. Automaattiohjelman ansiosta käyttäjän ei tarvitse itse säätää lämpötiloja. Eri ohjelmia on esimerkiksi lihan ja perunoiden kypsentämiseen sekä leivontaan.

Airfryer ei sovellu kovin hyvin isompien ruokamäärien valmistamiseen eikä esimerkiksi ison kalafileen kypsentämiseen.

Moni pitää airfryerin kypsentämästä ruuasta siksi, että se tekee ruuan pinnasta hieman rapean. Rapea pinta syntyy, kun ilma kiertää laitteen sisällä lähellä ruokaa koko kypsennysvaiheen ajan. Rapeus syntyy täysin ilman lisättyä rasvaa.

Näin vertailet airfryer-laitteita

Airfryer ei ole kallis hankinta, sillä edullisimmillaan laitteen saa alle 100 eurolla. Jos on valmis sijoittamaan hieman enemmän, 150 eurolla saa Aaltosen mukaan jo varsin laadukkaan laitteen.

Vertaile alle 100 euron hintaisia airfryereita.

Kimmo Aaltonen neuvoo vertaamaan ensimmäisenä airfryereiden kokoa lähinnä siksi, että isommat laitteet eivät välttämättä mahdu pieneen keittiöön.

Toinen tärkeä kriteeri on Aaltosen mukaan laitteen puhdistettavuus.

– Airfryerin osat voi yleensä laittaa astianpesukoneeseen ja ne voi puhdistaa myös tiskiharjalla. On tärkeää, että laite puhdistetaan mahdollisimman nopeasti ruuan valmistuksen jälkeen, jotta mahdollinen ruuasta irronnut rasva ei vaurioita laitteen emaloitua pintaa.

Airfryerin hinta kertoo yleensä laitteen laadusta. Hinta ja laatu kulkevat tässäkin tapauksessa käsi kädessä.

– Kalleimmissa koneissa on enemmän automaattiohjelmia, jolloin koneet ajattelevat enemmän käyttäjän puolesta. Kalliimmat mallit on yleensä myös helpompaa puhdistaa. Sitä kautta laitteen kestävyys paranee.

Suosituimman airfryerin hinta juuri nyt