Teema: Matkapuhelimet
Kerromme, mitkä mallit ovat tarkemman tutustumisen arvoisia, mitkä lisätarvikkeet ovat hyödyllisiä ja mitä puhelimen valinnassa kannattaa huomioida.
Hintaoppaan suosittuja matkapuhelimia
1. Apple iPhone 11
Syyskuussa 2019 julkaistu iPhone 11 on Applen uusin perusmalli. Puhelinta on päivitetty kunnolla edellisestä iPhone XR -mallista, ja niin akkukesto, suorituskyky kuin kameratkin ovat nyt paremmat. Uusi iPhone 11 on käytännöllinen iOS-puhelin, josta on saatavana kuusi värivaihtoehtoa.
2. Apple iPhone XS
Vuonna 2018 julkaistu iPhone XS on jo saanut korvaajakseen huomattavasti paremman (ja kalliimman) iPhone 11 Pro -mallin. iPhone XS on verrattain pieni mutta tehokas puhelin, jossa on hyvät kamerat ja erinomainen näyttö. Apple ei myy sitä enää, mutta sitä on saatavana muista kaupoista. iOS-päivityksiä puhelimeen tulee vielä useita vuosia.
3. Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10 ja sitä hieman suurempi Galaxy S10+ julkaistiin vuonna 2019. Puhelimessa on suuri ja tarkka 6,1-tuumainen HDR-näyttö, sen suorituskyky on hyvä, ja se maksaa joitakin satasia vähemmän kuin uudempi Galaxy S20. Jos et kaipaa uusinta mallia, Galaxy S10:een kannattaa ehkä tutustua tarkemmin.
Käytännön vinkkejä matkapuhelimen valintaan
1. Koko
Älä anna näytön koon hämätä – se antaa vain hieman osviittaa siitä, kuinka suuri itse puhelin on. Puhelinta on tärkeää kokeilla ennen sen ostamista, sillä pienetkin erot näytön ja puhelimen koossa voivat vaikuttaa tuntumaan paljon. Pystytkö pitelemään ja käyttämään puhelinta yhdellä kädellä? Miltä sen reunat tuntuvat? Miten koko ja tuntu muuttuvat, jos laitat puhelimeen kuoren?
2. Näyttö
Kun puhelimen käynnistää, huomio kiinnittyy ensimmäisenä näyttöön. Mieti, mikä sinulle on tärkeintä – kirkkaus, terävyys, värit vai mustan syvyys. Vertaile rinnakkain kahta puhelinta, joista toisessa on LCD- ja toisessa OLED-näyttö. iPhone 11 ja iPhone 11 Pro ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten suuri merkitys näyttötekniikalla ja resoluutiolla on. Pohdi myös, haluatko reunattoman näytön, jollainen on esimerkiksi Huawei Mate 20 Pro -puhelimessa.
3. Suorituskyky
Kaikkien uusien korkeamman hintaluokan puhelinten suorituskyky on yleisesti ottaen erinomainen. Nettisurffailu, pelaaminen ja elokuvien katselu onnistuu tämän ja viime vuoden lippulaivamalleilla mainiosti. Keskiluokan mallien ja edullisempien puhelinten toiminta vaihtelee, ja niitä kannattaa kokeilla myymälässä ennen ostamista. Vaihda nopeasti sovelluksesta toiseen ja kokeile, onnistuuko se sujuvasti.
4. Ekosysteemi
Kumpi on parempi valinta, Android vai iOS? Matkapuhelimen oston yhteydessä kannattaa miettiä, mitä lisätarvikkeita ja sovelluksia haluat käyttää. Jos sinulla on jo Apple TV, iPad tai Mac-tietokone ja haluat puhelimen toimivan saumattomasti niiden kanssa, iPhone voi olla parempi vaihtoehto. Jos et perusta Applen laitteista ja haluat asentaa sovelluksia vapaammin, Android-puhelin saattaa täyttää tarpeesi paremmin.
5. Lisätarvikkeet
Haluatko käyttää älykelloa, mikrofonia tai langattomia kuulokkeita? Mieti, mitä lisätarvikkeita tarvitset puhelimesi kanssa ja mitkä mallit toimivat sinulla jo olevien laitteiden kanssa – ellet sitten aio hankkia kokonaan uutta ekosysteemiä lisätarvikkeineen.
6. Sovellukset
Sovelluksia ja palveluita on tarjolla valtavat määrät. Onneksi monet niistä toimivat useimmissa Android- ja iOS-puhelimissa. Kannattaa kuitenkin olla valppaana, sillä ei ole taattua, että kaikkia sovelluksia ja palveluita on saatavana kummallekin alustalle. Jos haluat käyttää sovelluksia tietokoneella, tarkista niiden toimivuus myös sen kanssa. Laadi lista tarvitsemistasi sovelluksista ja tarkista niiden saatavuus Google Play Storesta tai Apple App Storesta ennen uuden puhelimen hankintaa.
Markkinoiden uudehkot matkapuhelimet
Uusia matkapuhelimia julkaistaan jatkuvasti. Tässä esittelemme muutamia tutustumisen arvoisia uudehkoja malleja
iPhone SE
Applen aggressiivisesti hinnoitellun iPhone SE:n muotoilu ja näyttö ovat samat kuin iPhone 8:ssa, mutta puhelimen suorituskyky on samaa luokkaa kuin iPhone 11:n. Jos et kaipaa kasvojentunnistusta, OLED-näyttöä tai iPhone 11 -sarjan erinomaista kamerakokoonpanoa, tämä on loistava ensikosketus Applen ekosysteemiin ja hyvä valinta 500 euron hintaluokasta.
64 Gt:n, 128 Gt:n ja 256 Gt:n iPhone SE -puhelimet löydät Hintaoppaasta täältä.
OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro
OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro ovat kaksi huhtikuussa 2020 markkinoille tulevaa 5G-puhelinta. Kummassakin on suuri näyttö, nopea suoritin ja suuriresoluutioinen kamera. Suurimmat erot OnePlus 8- ja OnePlus 8 Pro -malleissa ovat kamerassa, näytössä ja vedenkestävyydessä – Pro-malli on kaikilta osin hitusen parempi.
OnePlus 8 128 Gt/256 Gt- ja OnePlus 8 Pro 128 Gt/256 Gt -mallit löydät Hintaoppaasta täältä.
Samsung Galaxy S20, S20 Plus & S20 Ultra
Markkinoiden parhaat Android-puhelimet ovat tällä hetkellä Samsungin Galaxy S20 -sarjaa. Ne eivät ole halvimmasta päästä, mutta niissä on kaikki Samsungin uusimmat ominaisuudet. Ultra-mallissa on suuriresoluutioinen 108 megapikselin kamera, ja kaikissa malleissa on hyvä näyttö sekä suuremmat akut kuin missään aiemmassa Galaxy S -mallissa.
Galaxy S20 4G/S20 5G-, Galaxy S20 Plus- ja Galaxy S20 Ultra -puhelimet löydät Hintaoppaasta täältä.
Motorola Moto G8 Power
Motorola Moto G -sarjan mallit ovat tunnetusti edullisia mutta yllättävän hyviä budjettiluokan puhelimia. Parilla satasella saa puhelimen, joka vaikuttaa hintaansa kalliimmalta, eikä Moto G8 Power tee tässä poikkeusta. Suurella näytöllä ja akulla varustettu, rakenteeltaan laadukas Moto G8 Power on erinomainen seuralainen pitkienkin työpäivien ajaksi, jos käytettävissä ei ole latauspistorasiaa tai varavirtalähdettä.
Motorola Moto G8 Power -puhelimen löydät Hintaoppaasta täältä.
Xiaomi Mi Note 10 & Note 10 Pro
Xiaomi on saavuttanut maailmalla suuren suosion laadukkailla ja lompakkoystävällisillä puhelimillaan. Mi Note 10- ja Mi Note 10 Pro -malleissa on 108 megapikselin kamera (!), niiden suorituskyky on kohtuullinen ja akkukesto hyvä, ja niiden hinta on reilusti edullisempi kuin Samsung Galaxy S20:n. Xiaomin matkapuhelimet ovat pärjänneet testeissä hyvin, ja ne ovatkin nykymarkkinoiden kiinnostavimpien puhelinten joukossa.
Xiaomi Mi Note 10- ja Mi Note 10 Pro -mallit löydät Hintaoppaasta täältä.
Hintaoppaan vinkkejä – Samsung Galaxy S20, S20 Plus ja S20 Ultra
Samsung toi Galaxy Unpacked -tapahtumassa markkinoille kolme uutta matkapuhelinta: Galaxy S20:n, Galaxy S20 Plusin ja Galaxy S20 Ultran. Nämä kolme mallia ovat nopeampia kuin viime vuoden mallit, ja niissä on paremmat kamerat ja suurempi akkukapasiteetti. Artikkelistamme voit lukea malleista tarkemmin ja tutustua eri vaihtoehtoihin.
Käteviä lisätarvikkeita matkapuhelimeen
1. Näytönsuojat ja kuoret
Kallis puhelin kannattaa suojata näytönsuojalla ja suojakuorella. Muovinen näytönsuoja pienentää näyttölasin naarmuuntumisen ja säröilyn vaaraa, kun taas kuori suojaa puhelimen reunoja ja takaosaa. Saatavilla on myös kuoria, joissa on esimerkiksi korttilokeroita tai pidike.
Täältä löydät Hintaoppaan näytönsuojat ja suojakuoret.
2. Pidike
Matkapuhelinten koko kasvaa kasvamistaan, ja niiden käyttö yhdellä kädellä käy yhä hankalammaksi. Puhelimen takana olevan pidikkeen ansiosta puhelimesta saa paremman otteen, ja sitä voi käyttää myös pöytäjalustana vaikkapa elokuvia katseltaessa.
Täältä löydät Hintaoppaan puhelinpidikkeet.
3. Langaton laturi
Jos johdon liittäminen latausta varten tuntuu liian vaivalloiselta, sinun kannattaa harkita langatonta laturia. Saatavilla on myös kaksoislatureita, joilla iPhone ja Apple Watch voidaan ladata yhtä aikaa. Ota kuitenkin huomioon, että langaton lataus on langallista hitaampaa – ja jos puhelimessa on suojakuoret, se ei välttämättä onnistu lainkaan. Asia kannattaa tarkistaa ennen ostoa.
4. Älykello
Käytätkö edelleen analogista rannekelloa? Siinä tapauksessa suosittelemme, että tutustut älykelloihin. Älykellosta näet kalenterimuistutukset ja saapuvat puhelut ja pystyt vastaamaan tekstiviesteihin, eikä sinun tarvitse kaivaa puhelinta esiin vähän väliä. Ota kuitenkin huomioon, että älykelloa täytyy ladata huomattavasti useammin kuin analogista.
Täältä löydät Hintaoppaan Android- ja iOS-yhteensopivat älykellot.
5. Muistikortti
Android-puhelimissa on yleensä muistikorttipaikka, jonka ansiosta puhelimen tallennustilaa voi kasvattaa. Jos sisäinen tallennustila käy vähiin, sinun kannattaa ehkä hankkia microSD-kortti ja tallentaa esimerkiksi valokuvat ja videot sille. Muista myös poistaa tarpeettomat tiedostot ja sovellukset silloin tällöin.
Täältä löydät Hintaoppaan matkapuhelimiin sopivat muistikortit.
6. Bluetooth-paikannin
Bluetooth-paikantimen avulla voit etsiä kodin tavaroita puhelimella. Pienen paikanninpalikan voi laittaa laukkuun tai lompakkoon tai kiinnittää avaimenperään. Paikannin aktivoidaan puhelimeen asennettavalla sovelluksella, jolla sen voi sitten etsiä kantaman puitteissa. Se on siis kätevä ratkaisu ihmisille, joilla on taipumusta hukata autonavaimet tai lompakkonsa.
Matkapuhelimen puhdistaminen ja desinfiointi
Matkapuhelimet ja tabletit ovat varsinaisia bakteeripesäkkeitä, ja niitä käytetään monta kertaa päivässä. Monet eivät kuitenkaan puhdista puhelintaan säännöllisesti, vaikka se voi levittää esimerkiksi influenssaviruksia.
Puhelimen voi helposti puhdistaa itse, eikä siihen tarvita kuin mikrokuituliina ja desinfiointiliinoja. Kunhan olet varovainen etkä käytä muita kuin matkapuhelinvalmistajien suosittelemia kemikaaleja, laitteesi on pian entistä ehompi.
Älä koskaan käytä enempää nestettä kuin on välttämätöntä. Älä myöskään käytä valkaisuainetta tai muita kemikaaleja, sillä ne voivat vahingoittaa puhelimen pintamateriaaleja. Sama koskee lisätarvikkeita, kuten nahkakoteloita, joiden väri voi kärsiä väärien puhdistusaineiden käytöstä. Vältä myös paineilman käyttöä.
- Sammuta puhelin ja irrota mahdollinen kuori.
- Pyyhi laitteen ulkopuoli kuivalla ja puhtaalla mikrokuituliinalla.
- Puhdista ulkopuoli varoen desinfiointiliinalla.
- Anna puhelimen kuivua muutaman minuutin ajan, ja pyyhi se uudelleen mikrokuituliinalla.
- Tee samat toimenpiteet kuorelle – muista käyttää uutta desinfiointiliinaa.
Hintaoppaan vinkkejä
Kaikki esineet keräävät ajan myötä pölyä ja likaa. Etenkin päivittäin käytettävät laitteet, kuten kännykät ja näppäimistöt, keräävät bakteereita erityisen herkästi. Artikkelistamme ”Näin puhdistat laitteesi” saat vinkkejä ja ohjeita teknisten laitteiden puhdistamiseen.
Voit lukea artikkelin täällä.