Hintaopas

Kuukauden peli: Cyberpunk 2077

Kahdeksan vuotta siinä kesti, mutta Cyberpunk 2077 on vihdoin saatavilla

Teksti:
Daniel Haaf

Julkaistu:
22. joulukuuta 2020

Cyberpunk 2077 on ensimmäisen persoonan roolipeli, joka pohjautuu samannimiseen lautapeliin vuodelta 1988. Pelin kehittäjä on puolalainen CD Project Red, joka tunnetaan parhaiten The Witcher ‑sarjastaan, ja se esiteltiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012.

Pelaajan hahmo on palkkasoturi V, joka asuu Kaliforniassa Night Cityn megakaupungissa. The Witcher ‑sarjan avarat maisemat ja ritarit ovat mennyttä, ja niiden tilalla on neonkoristeisia pilvenpiirtäjiä, välkkyviä näyttöjä ja lentäviä autoja.

Cyberpunk 2077:ssä on avoin pelimaailma, jossa riittää tekemistä. Mihin suuntaan pelaaja kääntyykään, siellä on tehtäviä suoritettaviksi, paikkoja tutkittaviksi sekä ihmisiä, joiden kanssa jutella.

Pelin pääkertomuksen lähtökohtana on, että hahmon päähän on istutettu biosiru. Jotain menee pieleen, ja henkiin jäädäkseen hänen täytyy keksiä, miten biosirun saa pois. Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, ja pelaaja löytää itsensä salaisuuksien, turhien toiveiden ja väkivaltaisten tilanteiden verkosta.

Cyberpunk 2077:n perustiedot

  • Pelityyppi: toimintaroolipeli
  • Kesto: 20–40 tuntia
  • Latauspaketin koko: noin 70 Gt
  • Järjestelmä: tietokone, Xbox, PlayStation
  • Versiot: perusversio, Collector’s Edition
  • Pelimaailma: avoin

Perusversio

Collector’s Edition

Cyberpunk 2077 toimii huonosti vanhemmilla Xbox- ja PlayStation-konsoleilla

Cyberpunk 2077 toimii parhaiten tietokoneella ja uusimmilla pelikonsoleilla eli Xbox Series X- ja PlayStation 5 -konsoleilla. Puutteellisen optimoinnin vuoksi Cyberpunk 2077 ei toimi kovinkaan hyvin Xbox One- ja PlayStation 4 -laitteilla. Tämä pätee ainakin joulukuussa 2020 julkaistuun, toistaiseksi uusimpaan versioon 1.0.6.

  • Cyberpunk 2077:ssä on lukuisia ajoneuvoja, joiden ominaisuudet, ulkonäkö, suorituskyky ja kestävyys vaihtelevat. Niistä havitelluimpien saaminen edellyttää kovasti töitä, eikä autojen varastaminen käy yhtä helposti kuin Grand Theft Auto ‑peleissä.
  • Pelin alussa on valittavissa kolme taustakertomusta: Nomad, Corpo ja Streetkid. Valinta vaikuttaa sekä pelin kulkusuuntaan ja -tapaan että siihen, millaisia dialogivaihtoehtoja on tarjolla. Kolmen taustakertomuksen vuoksi peli kannattaa loppuun pääsemisen jälkeen aloittaa uudelleen alusta, jolloin versio tapahtumista on aivan erilainen.
  • Cyberpunk 2077:ssä on monia erilaisia aseita. Ne kaikki ovat muunneltavissa joko asentamalla ohjelmistomodeja, jotka muuttavat aseiden sisäisiä ominaisuuksia, tai fyysisillä modeilla, kuten uudella tähtäimellä. Aseet kuuluvat johonkin neljästä luokasta, kuten Uncommon tai Legendary.
  • Pelaaja voi ottaa vastaan erilaisia kertomuksia ja tehtäviä Night Cityssä oman mielensä mukaan. Tarjolla on niin pää- ja sivutehtäviä kuin yksittäisiä aktiviteettejakin. Niistä voi valita juuri haluamansa, ja pelin loppuosaan pääsee jopa suorittamatta kaikkia päätehtäviä.
  • Hakkeroinnilla on suuri rooli tehtävien suorittamisessa Cyberpunk 2077:ssä. Hakkeroimalla voi päästä tietokoneille, sammuttaa turvakameroita ja kulkea ovista. Myös vihollisten harhauttaminen ja jopa tappaminen onnistuu hakkeroimalla.
  • Hahmon ulkonäköä voi muokata vapaasti pienintä yksityiskohtaa myöten, poskiluun koosta hiustenväriin ja vaatetukseen. Hahmolle voi myös antaa erilaisia implantteja, jotka parantavat sen valmiuksia tietyillä alueilla. Muutokset vaikuttavat siihen, miten pelin muut hahmot ottavat pelaajan vastaan.

Suuret vaatimukset säteenseurantaa ja 4K-tarkkuutta käytettäessä

Tällä hetkellä Cyberpunk 2077 toimii parhaiten tietokoneella pelattaessa. Laitteistovaatimukset ovat korkeat, ja säteenseurannan käyttö edellyttää Nvidian tehokasta 2000- tai 3000-sarjan Geforce RTX ‑näytönohjainta.

Parhaan 4K-kuvanlaadun, säteenseurannan ja DLSS-tekniikan käyttöön tarvitaan Intel Core i7-6700 ‑suoritin, 16 Gt RAM-muistia ja RTX 3080 ‑näytönohjain. Eikä silloinkaan voi luottaa saavansa nauttia vakaasta kuvanlaadusta 60 kuvan sekuntinopeudella.

Säteenseurantaan ja DLSS-tekniikan käyttöön 1440p-resoluutiolla tarvitaan RTX 3070 ‑näytönohjain. Jos resoluutioksi riittää 1080p, pärjää RTX 2060 ‑näytönohjaimella.

Cyberpunk 2077 ‑peliä on arvosteltu huonosta optimoinnista etenkin vanhemmille pelikonsoleille, joilla peli on joissakin tapauksissa lähes pelikelvoton. Xbox Onella ja PlayStation 4:llä oli julkaisun aikaan suuria ongelmia huonon grafiikan ja bugien kanssa, ja niistä oli haittaa monille pelaajille.

Jos olet aikeissa hankkia Cyberpunk 2077 ‑pelin, on suositeltavaa pelata sitä vähintään Xbox One X:llä tai PlayStation 4 Prolla.

Ei Xbox Series X- ja PlayStation 5 ‑optimointia

Parhaan pelikokemuksen konsolilla saa Xbox Series X:llä ja PlayStation 5:llä. Niiden suorituskyky riittää Cyberpunk 2077:n pelaamiseen 60 kuvan sekuntinopeudella.

Peliä ei kuitenkaan ole optimoitu niin, että se hyödyntäisi uuden sukupolven pelikonsolien parannuksia kunnolla.

CD Project Red vahvisti jo kesällä 2020, että Cyberpunk 2077 ‑peliin ei tule asianmukaisia optimointeja ennen vuotta 2021. Tämä tarkoittaa, että Xbox Series X ‑konsolin omistajat pelaavat samaa versiota kuin Xbox Onen käyttäjät.

Ensimmäinen suuri päivitys optimointeineen julkaistaan tammikuussa ja toinen helmikuussa. CD Project Red on ilmoittanut selvästi, ettei uusilla pelikonsoleilla saa optimointien myötäkään tietokonetasoista pelikokemusta vaan että laatu ennemmin paranee hieman ja vastaa jatkossa paremmin sitä, mitä Xbox Series X:llä ja PlayStation 5:llä pelattaessa voi odottaa.

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Daniel Haaf saa kiinni osoitteesta [email protected]